Залишити відгук

Піца. Лише факти

Піца (італ. pizza) – італійська національна страва у вигляді круглого відкритого пирога, вкритого помідорами і розплавленим сиром (як правило, моцарелою), куди можуть додаватися (залежно від рецепту і смаку) різні начинки (м'ясо, шинка, салямі, морепродукти, овочі, фрукти, гриби, зелень тощо).

240 м – така довжина піци, яку спекли місцеві пекарі в місті Пезаро в Італії. Вона була зроблена у формі широкої стрічки.

50 тисяч євро – саме у таку суму обійшлася виробникам ця найбільша у світі піца

З 1995 року в середині вересня в Італії проходить Pizzafest. На нього з'їжджаються гості не лише з усієї Італії, а й з інших країн Європи.

6-9 євро – стільки зазвичай платить за вхід на майданчик учасник фестивалю Pizzafest. За ці гроші він може цілий день брати участь у конкурсах, вболівати за учасників інших змагань, а головне – куштувати піцу всіх можливих сортів.

У 2004 році «справжній» рецепт неаполітанської піци був опублікований в офіційній газеті італійського уряду Gazzetta Ufficiale.

35 см в діаметрі – максимальний розмір піци, захищеної Законом Італії. При цьому її загальна товщина не може перевищувати двох сантиметрів. Для вимішування та оформлення коржа не можна використовувати не тільки механічні інструменти, але й навіть звичайну качалку. Це суворо забороняється.

450˚С – ідеальна температура випікання піци в дров'яній печі.

15 видів засобів з догляду за шкірою з запахом піци – саме стільки входить до лінії італійського виробника парфумерії.

8300 євро – вартість найдорожчої піци в світі, яка традиційно випікається в Італії. Її подають в місті Агрополі на півдні країни. Піца діаметром 20 см називається «Людовик XIII». Для її приготування використовуються продукти вищої якості: особливий сорт борошна, червона австралійська сіль Murray River. У начинку додають ікру тунця, лангуста, омара. Все це заливається коньяком Louis XIII Remy Martin.

533000000 сайтів видає Google на пошуковий запит «pizza».

118 рік до н.е. – рік народження Лукулла – давньоримського полководця і гурмана, якому приписують винахід піци. Звані бенкети зробили Лукулла більш знаменитим, ніж його військове ремесло. Неаполітанці досі цінують страви, що колись прикрашали його святковий стіл.

11 червня 1889 р. – день народження класичної піци Маргарита. У цей день піцайоло Раффаеле Еспозіто, мешканця Неаполя, запросили приготувати піцу для королеви Маргарити. Інгредієнти – помідори, моцарела, базилік – повторювали кольори італійського прапора. Така піца була названа на честь королеви і визнана класичною.

25 жовтня – професійне свято піцайоло. У 2000 році католицтво відзначало Великий Ювілей Народження Христа. 25 жовтня цього року, на День піцайоло, кращі піцайоло Італії на площі Сан П'єтро спеціально випікали піцу з начинкою жовтих і білих кольорів, що повторюють емблему Ватикану. Згори клали свіжий сир, жовтий варений перець і гарбуз. Піца була урочисто піднесена Папі Римському.

У 1522 році до Європи були завезені томати з Нового Світу, а саме з Південної Америки – один з основних інгредієнтів піци.

У 1738 році в Неаполі відкрилася перша відома піцерія – Antica.

Понад 40 тисяч піцерій функціонує в Італії сьогодні.

Не менше 800 піцерій налічується тільки в Неаполі.

2 500 000 000 піц виробляється в Італії щорічно.