Залишити відгук

Піца. Тільки факти

Піца ( італ. pizza ) – італійська національна страва у вигляді круглого відкритого пирога, вкритого помідорами і розплавленим сиром (як правило, моцарелою ), куди можуть додаватися (залежно від рецепту і смаку) різні начинки (м'ясо, шинка, салямі, морепродукти, овочі, фрукти, гриби, зелень та ін.)

240 м – така довжина піци, яку спекли місцеві пекарі в місті Пезаро в Італії . Вона була зроблена у формі широкої стрічки.

€ 50 000 – саме у таку суму обійшлася виробникам ця найбільша у світі піца

З 1995 року в середині вересня в Італії проходить Pizzafest. На нього з'їжджаються гості не лише з усієї Італії, а й з інших країн Європи.

€ 6-9 – стільки зазвичай платить за вхід на майданчик учасник фестивалю Pizzafest . За ці гроші він може цілий день брати участь у конкурсах, вболівати за учасників інших змагань, а головне – куштувати піцу всіх можливих сортів.

У 2004 році «справжній» рецепт неаполітанської піци був опублікований в офіційній газеті італійського уряду Gazzetta Ufficiale.

У 1924 році була заснована борошномельня Molino Caputo . У наш час з маленької сімейної справи вона перетворилася на транснаціонального постачальника правильного борошна для піци. У il Molino піца випікається саме з такого борошна.

35 см в діаметрі – максимальний розмір піци, захищеної Законом Італії. При цьому її загальна товщина не може перевищувати двох сантиметрів. Для вимішування та оформлення коржа не можна використовувати не тільки механічні інструменти, але навіть звичайну качалку. Це суворо забороняється.

450 ˚С – ідеальна температура випікання піци в дров'яній печі.

15 видів засобів по догляду за шкірою з запахом піци – саме стільки входить в лінію італійського виробника парфумерії.

€ 8300 – вартість найдорожчої піци в світі, традиційно випікається в Італії. Її подають в місті Агрополі на півдні країни. Піца діаметром 20 см називається "Людовик XIII" . Для її приготування використовуються продукти вищої якості : особливий сорт борошна, червона австралійська сіль Murray River. У начинку додають ікру тунця, лангуста, омара. Все це заливається коньяком Louis XIII Remy Martin.

533000000 сайтів видає Google на пошуковий запит "pizza".

118 рік до н.е. – Рік народження Лукулла – давньоримського полководця і гурмана, якому приписують винахід піци. Звані бенкети зробили Лукулла більш знаменитим, ніж його військове ремесло. Неаполітанці досі цінують страви, що колись прикрашали його святковий стіл.

11 червня 1889 – день народження класичної піци Маргарита. У цей день піцайоло Раффаеле Еспозіто, жителя Неаполя, запросили приготувати піцу для королеви Маргарити. Інгредієнти – помідори, моцарела, базилік – повторювали кольори італійського прапора. Така піца була названа на честь королеви і визнана класичною.

25 жовтня – професійне свято піцайоло. У 2000 році католицтво відзначало Великий Ювілей Народження Христа. 25 жовтня цього року, на День піцайоло, кращі піцайоло Італії на площі Сан П'єтро спеціально випікали піцу з начинкою з жовтих і білих кольорів, як емблема Ватикану. Зверху клали свіжий сир, жовтий варений перець і гарбуз. Піца була піднесена Папі Римському.

У 1522 році в Європу були завезені томати з Нового Світу – а саме з Південної Америки – один з основних інгредієнтів піци.

У 1738 році в Неаполі відкрилася перша відома піцерія – Antica.

Понад 40 тисяч піцерій функціонує в Італії сьогодні.

Не менш 800 піцерій налічується тільки в Неаполі.

2 500 000 000 піц виробляється в Італії щорічно.