Залишити відгук

Правильна дров'яна піч для піци – у всіх піцеріях сім'ї il Molino

Для випікання цієї італійської страви досі користуються лише дров’яною піччю, зібраною з каменю.

Справа в тому, що в традиційній облицьованій каменем печі жар розподіляється рівномірно. Не менш важливий і легкий димок, який випускають палаючі поліна. Він надає піці ніжного підкопченого смаку.

Піч, де готується справжня піца, повинна топитися дровами і мати температуру не нижче 400 градусів. В Італії в піцеріях, які мають такі печі, завжди прикріплена вивіска – forno a legna. Це означає, що піч топиться дровами.

У сім'ї піцерій il Molino встановлені саме такі печі. Піцайоло, сеньйор Franco Pisciottano, вважає, що лише в печі на дровах можна отримати той смак, який відрізняє справжню італійську піцу. «Така піч встановлена в Trattoria la Terrazza, в Кастеллабате», – підкреслює він. І наші шановні гості можуть бути впевнені, що у нас, у сім'ї піцерій il Molino, піца завжди з дров'яної печі!

У кожній піцерії il Molino встановлена дров'яна піч від італійського виробника Stefano Ferrara Allestimenti. Вона побудована з каменю зі схилів Везувію за старовинними неаполітанськими традиціями. Її розміри – 160 см x 160 см, висота – 137 см, внутрішній діаметр – 120 см, а вага становить 2,5 тонни. У такій печі може випікатися до 8 піц одночасно.

Stefano Ferrara Allestimenti виготовляє печі виключно для випікання піци. Клієнти компанії – найкращі піцерії світу, сертифіковані D.O.C. – Асоціацією виробників піци, Неаполь, Італія.

Наприкінці 1999 року по всій Італії спочатку прокотилася хвиля паніки, а опісля почалися протести місцевих мешканців. Що ж могло викликати таку незвичайну реакцію?

Виявляється, брюссельський управлінський апарат Об'єднаної Європи підготував новий закон для всієї території Європейського Союзу. У ньому повідомлялося, що для приготування піци повинні бути використані виключно електричні печі з температурою не вище 250 градусів. Це рішення пояснювалося тим, що печі, які топляться дровами, не були достатньо гігієнічними. У Брюсселі, однак, забули, що з дня випікання першої піци вся Італія використовує печі з дровами і що висока температура в них забезпечує стерилізацію продукту. На радість всього італійського населення, це непорозуміння незабаром зійшло нанівець, і улюблену всіма страву продовжують випікати, як і раніше, згідно з багаторічними традиціями.